08 Ogos, 2016

Pendaftaran Pembekal Dengan e-Perolehan

Pendaftaran Pembekal Dengan e-Perolehan

1. Mengapakah pembekal perlu berdaftar dengan Kementerian Kewangan?
Pembekal perlu berdaftar dengan Kementerian Kewangan untuk menyertai perolehan yang dipelawa secara sebut harga (nilai melebihi RM50,000 hingga RM500,000) dan tender (melebihi RM500,000). Walaupun demikian pembekal digalakkan berdaftar dengan Kementerian Kewangan untuk perolehan di bawah RM50,000.
2. Bagaimanakah saya memohon untuk berdaftar dengan Kementerian Kewangan?
Anda perlu melayari laman web: www.eperolehan.gov.my dengan mengklik rangkaian Pendaftaran Pembekal/Perunding.
3. Apakah kadar bayaran untuk pendaftaran dengan Kementerian Kewangan?
Kadar bayaran untuk pendaftaran dengan Kementerian Kewangan adalah sebanyak RM450.00 untuk tempoh tiga (3) tahun dengan maksimum sepuluh (10) bidang. Bagi setiap bidang tambahan bayaran tambahan sebanyak RM50.00 dikenakan.
4. Mengapakah kelulusan permohonan pendaftaran mengambil masa?
Jika maklumat/dokumen yang dikehendaki lengkap, permohonan dapat diproses dan diluluskan dengan cepat. Jika permohonan tidak lengkap, maklumat/dokumen tambahan diperlukan dan dari itu proses dan kelulusan akan mengambil sedikit masa.
5. Di manakah borang permohonan pendaftaran boleh diperolehi?
Semua permohonan hendaklah dibuat atas talian dan tiada borang manual dikeluarkan untuk permohonan pendaftaran dengan Kementerian Kewangan.
6. Apakah jenis-jenis pendaftaran/permohonan?
Jenis-jenis pendaftaran adalah seperti berikut:
(i) Permohonan Baru
(ii) Permohonan Pembaharuan
(iii) Permohoan Tambah Bidang
(iv) Permohonan Taraf Bumiputera
(v) Permohonan Kemas Kini Profil
7. Apakah faedah-faedah pendaftaran?
(a) Syarikat yang berdaftar dengan Kementerian Kewangan dapat menyertai perolehan yang dilaksanakan melalui sebut harga dan tender;
(b) Syarikat yang berdaftar dikecualikan daripada deposit tender;
(c) Syarikat boleh mempamerkan katalog dan harga dalam sistem ePerolehan dan meluaskan peluang pemasaran; dan(d) Memudahkan Agensi Kerajaan untuk mempelawa sebut harga, tender atau membeli terus
8. Jika syarikat saya berdaftar dengan Kementerian Kewangan, adakah syarikat saya terjamin untuk peluang berurusniaga dengan jabatan Kerajaan?
Tidak. Syarikat perlu bersaing dengan syarikat-syarikat lain bagi urusan sebut harga dan tender. Bagi pembelian terus agensi Kerajaan boleh beli terus daripada syaraikat yang berdaftar jika harga berpatutan.

04 Jun, 2016

Add On Subtitle untuk KODI

Add-On : Subtitle untuk Movie


Seperti tajuk. Kita nak add subtitle. Jadi kita kena ada Add-On dulu. Saya suka guna Subscene sebab source ini boleh dipercayai dan ramai contributer kat sini. Budak Melayu ramai contribute kat sini. Contributor yang saya suka Apiq Ader sebab bahasa dia guna ni tak rasa pelik bila kita baca. Macam tengok terjemahan kat tv. Dia pun ada taste sikit. Asal movie yang quality HD ke atas je dia translate. Kurang-kurang boleh jadi guide untuk kita pilih-pilih cerita apa yang best nak tonton. Sebab nanti saya akan ajarkan install Add-On : Genesis. Add-on paling best bagi saya. Okey, proceed klik pada Add-On.

Follow by Email

Cari Blog Ini